Veelgestelde vragen

SOA test afnemen

Wat is het verschil tussen een thuistest en een thuistest voor laboratoriumafname?

Een thuistest is een test waarbij je zelf een monster afneemt en ook binnen enkele minuten de uitslag ziet. Deze tests zijn onbetrouwbaar gebleken en daarom kun je met deze tests niet zeker weten dat je geen SOA’s hebt.

Wij verkopen alleen thuistesten voor laboratoriumafname. Dit betekent dat je zelf een sample afneemt op een teststaafje, maar deze vervolgens naar een laboratorium opstuurt. Het laboratorium analyseert vervolgens jouw teststaafje. Deze tests zijn net zo betrouwbaar als de tests die bij de GGD worden uitgevoerd.

Wanneer kan ik testen op een SOA?

Het heeft geen zin om de dag na een risicovol seksueel contact te testen op SOA’s. SOA’s hebben namelijk een zogenaamde ‘incubatietijd’. Pas na deze incubatietijd kan een SOA worden aangetoond. Een test die je voor de incubatietijd uitvoert kan een onnauwkeurige uitslag geven.

Heb je geen klachten, maar wil je wel zeker weten dat je geen SOA hebt opgelopen? Dan raden we je aan om minstens 2 weken te wachten met testen. Uiteraard is het verstandig om direct te testen als je vermoedt dat je een SOA hebt, je klachten zoals blaasjes en pijn bij het plassen ervaart of als je gewaarschuwd wordt door een partner.

Doet een SOA-test pijn?

Nee, een SOA-test afnemen doet geen pijn. Wel kan het zijn dat een vaginale test voor vrouwen of een urinetest voor mannen een beetje oncomfortabel aanvoelt, omdat je een lang wattenstaafje in je vagina of plasbuis moet steken. Belangrijk is het om ontspannen te blijven en je tijd te nemen voor de test.

Is een zelftest even betrouwbaar als een test bij de GGD?

SOA-thuistesten voor laboratoriumafname zijn net zo betrouwbaar als de testen die in het ziekenhuis of bij de GGD worden gedaan. Sterker nog, dit zijn dezelfde testen. Het monster wat je opstuurt wordt getest in een gecertificeerd laboratorium, net zoals met de SOA-testen die bij de GGD worden afgenomen.

Kan ik op een SOA testen terwijl ik antibiotica slik?

Ja, je kan nog steeds op SOA’s testen als je antibiotica hebt geslikt. Wacht wel met testen tot twee weken na je laatste antibiotica-inname.

Kan ik een SOA-test doen als ik ongesteld ben?

Ja, ook als je ongesteld bent kan je een SOA-test doen. SOA’s worden namelijk overgedragen via de slijmvliezen. Of je nu ongesteld bent of niet, de SOA is nog steeds te detecteren via een test. Ook eventueel menstruatiebloed op het teststaafje is niet van invloed op jouw testresultaten.

Kans op SOA's

Ik heb vragen over mijn uitslag, kan ik bij jullie terecht?

Alhoewel wij wel ervaring hebben met de medische diagnostiek, is het verstandiger om met medische vragen naar je huisarts te gaan. Als je dat vervelend vindt, kun je ook anoniem de deskundigen van de SOA AIDS lijn bellen op 0900 – 204 2040. Zij kunnen je helpen met al je medische vragen.

Welke SOA-test moet ik bestellen?

Dat hangt ervan af wat voor soort seksueel contact je hebt gehad. Je kunt online testen doen waarmee je kunt bepalen op welke soort SOA jij het meeste kans hebt. Weet jij niet op welke SOA je moet testen of wil je echt zeker zijn van je zaak? Test dan met ons SOA-test compleet op de meestvoorkomende SOA’s in Nederland.

Ik ben gepijpt zonder condoom, kan ik nu ook een SOA hebben?

Ook door pijpen zonder condoom kan je een SOA oplopen. SOA’s worden namelijk overgedragen via de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, maar ook in de mond/keel. Als je denkt dat je misschien een SOA hebt opgelopen, is het verstandig om een thuistest uit te laten voeren.

Test opsturen en testresultaat

Hoe kan ik mijn SOA-test opsturen?

Als jij de SOA-test hebt gedaan, kun jij jouw monster gratis opsturen naar een gecertificeerd laboratorium. Bij de thuistest heb je een voorgedrukte envelop gekregen waar je het sample in kan opsturen. Dit kan gewoon via PostNL, in de brievenbus of via een servicebalie in een winkel.

Kost het geld om mijn SOA-test op te sturen?

Nee, je kan de envelop met jouw test gratis opsturen naar het laboratorium. Je hoeft hem alleen maar in de brievenbus te doen, of via een servicebalie af te geven.

Hoe krijg ik mijn uitslag?

Met de code die je bij je SOA-thuistest hebt ontvangen kun je jouw uitslag opvragen.

Hoe lang duurt het voordat de uitslag van mijn SOA-test bekend is?

Als je je SOA-test naar ons laboratorium hebt opgestuurd is jouw testresultaat binnen 5 werkdagen bekend. Met de code die je bij je SOA-test hebt gekregen kun je de uitslag opvragen.

Kan ik mijn uitslag via anoniemthuistesten.nl opvragen?

Jouw uitslag is alleen voor jouw ogen bestemd en die kunnen wij dus niet inzien. Je kunt je uitslag online opvragen met de code en de instructies die je bij je SOA-thuistest hebt ontvangen.

Wat betekent een positieve of negatieve uitslag?

Een positieve testuitslag betekent dat je besmet bent met een SOA. Een negatieve uitslag betekent dat je dat niet hebt.